Fragrantica Αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα Χριστούγεννα: 17η μέρα

Αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα Χριστούγεννα: 17η μέρα

12/16/16 23:53:35 (3 σχόλια)

από: Elena Vosnaki

Κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα μια έκπληξη σας περιμένει πίσω από την πόρτα. Σχετικά με το θέμα των αρωμάτων, τα Χριστούγεννα και τα δώρα, θα υπάρχουν προτάσεις, καθώς και Do-It-Yourself μικροκατασκευές, άρθρα σχετικά με τις ευωδιές για τα Χριστούγεννα, γεύσεις και ιδέες, πίσω από κάποια πόρτα....

Μην διστάσετε λοιπόν να τσεκάρετε την αρχική μας σελίδα καθημερινά για κάτι διασκεδαστικό! Και φυσικά αν δεν έχετε ακόμα συμμετάσχει στον Μεγάλο Εορταστικό Διαγωνισμό της Ελληνικής Fragrantica τσεκάρετε ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ για να δηλώσετε συμμετοχή για τα βραβεία της χριστουγεννιάτικης κλήρωσης.

To pomander είναι για τους περισσότερους το γνωστό πορτοκάλι με τα καρφωμένα μοσχοκάρφια που αρωματίζει τις χειμωνιάτικες μέρες στο σπίτι στο μπωλ της κουζίνας ή κρεμασμένο στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μια ευρωπαϊκή συνήθεια που έχουμε υιοθετήσει με χαρά.

Η ιστορία των pomandes όμως ξεκινά από τους μεσαιωνικούς χρόνους όταν ψεύτικα μήλα γεμίζονταν με θαλάσσιας προέλευσης άμβρα (από τις φάλαινες) -εξ ου pomme d'ambre- και χρησιμοποιούνταν για συγκέντρωση του νου και προφύλαξη από τα μιασματικά δύσοσμα περιβάλλοντα. Ήταν οι συνήθειες των Αράβων που ήρθαν στην Ευρώπη με τις Σταυροφορίες όμως που εισήγαγαν την ιδέα των φρούτων με μπαχαρικά. Κάποτε το φρούτο γεμιζόταν με αλεσμένα μπαχαρικά και προσφερόταν ως φυλακτό κατά τους αναγεννησιακούς χρόνους. (Περισσότερες πληροφορίες για τα αρωματισμένα αντικείμενα της Αναγέννησης ΕΔΩ.)

Το παιχνίδι της αγάπης ωστόσο κατά το οποίο αυτός που αφαιρεί ένα μοσχοκάρφι κερδίζει ένα φιλί από το αντικείμενο του πόθου του είναι αρκετά νεότερο από την Αναγέννηση. Όμως η ρομαντική του σύλληψη του έδωσε μια "φτιαχτή" ιστορική προέλευση.

Πώς να φτιάξουμε κι εμείς ένα παραδοσιακό pomander

Είναι εύκολο και δημιουργικό. Το αν θα το προσφέρουμε ως αίτημα φιλιών...το αφήνω πάνω σας!

 

Θα χρειαστούμε:

1 μεγάλο πορτοκάλι λεπτόφλουδο

1 χούφτα μοσχοκάρφια

1 ξυλάκι κανέλλας

χρωματιστή κορδέλα για το τύλιγμα (κόκκινη/πράσινη/μαύρη δείχνουν πολύ όμορφα σε αντίθεση με το πορτοκάλι)

Εκτέλεση:

Αφού πλύνουμε το πορτοκάλι και το σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας αρχίζουμε να το τρυπάμε με τα μοσχοκάρφια σε ίσες περίπου αποστάσεις ώστε να σχηματιστούν "σειρές" (σαν γεωφραφικοί παράλληλοι). Όταν τελειώσουν τα μοσχοκάρφια δένουμε τις πλευρές με την κορδέλα όπως φαίνεται στην φωτογραφία και τοποθετούμε το ξυλάκι της κανέλλας στο πάνω μέρος.

Είναι έτοιμο για κρέμασμα ή για να συνοδέψει μια πιατέλα με γλυκά που θα προσφέρουμε.

Καλή επιτυχία!

 

 

 

 

Elena Vosnaki

Elena Vosnaki is a historian and perfume writer from Greece and a Writer for Fragrantica. She is the founder and editor of Perfume Shrine, one of the most respected independent online publications on perfume.

Her writing was recognized at the Fifi Awards for Editorial Excellence in 2009 and in 2011.

She is consulted as a fragrance historian & expert and has been curating fragrance installations at museum exhibits at the Milan Expo 2015 and elsewhere. She also contributes to publications around the world.





Advertisement

ConstadinosPanayiotis
ConstadinosPanayiotis

Τέλειο! Σαν kusudama!

Dec
17
2016
despoina123
despoina123

Σαφωσ θα μπορουσαμε να καναμε το ιδιο κ με μανταρινη αλλα κ με λεμονι.αναλογα το τι αρεσει στον καθε εναν μας.

Dec
17
2016
Le_Coeur_Gothique
Le_Coeur_Gothique

Έχω πολύ καιρό να δω φάλαινες στην λιμνούλα απέναντι απ'το σπίτι μου και τα πορτοκάλια είναι πανάκριβα. Πουθενά σωτηρία!

Dec
17
2016

Πείτε την γνώμη σας

Γίνετε μέλος αυτής της διαδικτυακής κοινότητας και θα είστε σε θέση να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια.

Advertisement

Advertisement

Nέα Αρώματα

Επώνυμες μάρκες και αρώματα: