ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Αρωματικά Αποσπάσματα: DSH Umber - bois de rose/Renaissance Revisited

Αρωματικά Αποσπάσματα: DSH Umber - bois de rose/Renaissance Revisited

11/01/12 14:51:23 (Ένα σχόλιο)

από: Ida Meister


Η Dawn Spencer-Hurwitz
δεν θα σε αποηγοτέυσει με την υπέροχη φθινοπωρινή σύνθεση  Umber: bois de rose. Από το στόμα της Dawn στα αυτιά και τα μάτια σας:

Το Umber είναι το φυσικό καφέ του πηλού , που στα λατινικά το  'umbra' σημαίνει 'σκιά'.

Εμπνευσμένο από τα βαθιά ,μελαγχολικά γήινα χρώμματα του καφέ ,όπως επίσης και από την Αναγεννησιακή αινιγματική εικόνα   "Η Τρικυμία" του Giorgione. Το Umber: bois de rose απευθύνεται περισσότερο στους λάτρεις τωναισθησιακών παράξενων αρωμάτων παρά στους αρχάριους. Tο υπόβαθρο του  bois de rose  αποκαλύπτει ένα τριανταφυλλένιο/ξυλώδες/ άρωμα βιολετας  με αποχρώσεις που  κάνουν το  bois de rose πραγματικά να λάμπει στην κορυφή του.
 
Η Τρικυμία, Giorgione (μεταξύ 1506 και 1508)
 
Σύνθεση του Umber: bois de rose :
 

Νότες Κορυφής:
Περγαμόντο,φύλλο Eglantine , Thorn Μήλο (accord), Βιολέτα

Mεσσαίες Νότες:
Πατσουλί Ινδίας, Ρόδο Gallica Otto, Moσχοκάρυδο, Ορις, Ροδόξυλο (bois de rose)

Bασικές Νότες:
Άμπερο, Βετιβέρ Βραζιλίας, Βρύα Δριός ,Απόλυτο Σίστο, Απόλυτη Βανίλια Absolute
 
 
Ενώ ο πίνακας που ήταν η έμπνευση του αρώματος δεν ταιριάζει με αυτήν την εποχή του χρόνου [τα φύλλα στα δέντρα είναι ακόμα πράσινα], η διαθεση είναι περισσότερο του προαισθήματος, καλυμμένες έννοιες,ανοικτές σε πολλαπλές ερμηνείες  .Είναι τόσο μυστήριώδες και πλούσιο όσο θα ευχόταν κάποιος: εξαιρετική  διακύμανση του φωτός με τη σκιά , το ημιφώς,λεπτομερή στοιχεία και χλωρίδα.
 

Είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι η  Dawn Spencer-Hurwitz είναι μια ταλαντούχα εικαστικός , καθώς και αρωματοποιός. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης πριν χρόνια [κατα την διάρκεια εκείνων των ετών, την συναντήσαμε στο κατάστημα στην οδό Newbury εκεί οπου μαζί με την  Sarah Horowitz-Thran το διατηρούσαν μαζί , και ονομαζόταν Essence]. Μερικά χρόνια πριν, εκείνη συνθεσε μια συναισθηματική σειρά από αρώματα σε διαφορετικές αποχρώσεις χρωστικών ουσιών , με τον τίτλο  CHROMA ,τα:  Blue-Green, Celadon, Cyan, Kohl Gris, Prince, Quinacridone Violet, Sienna, The Color Orange, Umber, και Viridian.
 

[Αγόρασα τα περισσότερα από αυτά, επειδή μου άρεσε σαν ιδέα και σαν αρώματα. Η μητέρα μου ζωγράφιζε με λάδια με μια τεχνική γλυπτικής, έτσι έχω πολλές γλυκές αναμνήσεις  παίζοντας με τις χρωστικές ουσίες σε μιά παλλέτα με όλα τα σωληνάρια ' τα προτιμούσα από τις κούκλες .Ακόμα μ' αρέσουν. ;-)]
 

Η Dawn διάλεξε από μια εξαιρετική παλλέτα από ποικίλα υλικά εκείνα που αντιπροσωπεύουν επακριβώς την ερμηνεία της για το έργο του Giorgione’s :
 
Η Ιριδα και το ρόδο, το περγαμόντο και η βιολέτα ήταν εγγενή στην περιοχή της Ιταλίας και γύρω από την κοντινή Γαλλία, όπως και ο σίστος στην Μεσόγειο.Το αγκανθόμήλο ;  Δεν είναι τίποτα περισσότερο από την θανατηφόρα Datura stramonium, με τα δυνατά γλυκά αρώματα και τη συνδεσή της με τα  “ζιζάνια των μαγισσών”—το υοσκύαμο , θανατηφόρο νυκτόβιο ,και ο μανδραγόρας. [Είναι ικανό να θεραπεύσει και να δηλητηριάσει—η τοξικότητα κρατάει μέρες ενώ  προκαλεί οράματα , και ανακούφιση του άσθματος].
 
Eglantine Rose or Sweet briar
 
Τα φύλλα Eglantine έχουν μυρωδιά μήλου' το φυτό είναι επίσης γνωστό ως γλυκό ρείκι, ένας απλός θάμνος αυτοφυές στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι βρύα[ειδικότερα στην νότια κεντρική Ευρώπη].
 
Όταν σκεφτόμαστε την Ανναγέννηση , συνειδητοποιούμε ότι το εμπόριο και τα ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας εκείνη την εποχή.Οι ταξιδιώτες γύριζαν από την Ασία με μπαχάρια σε αφθονία και με ξένα αρώματα, μεταξύ αυτών το μοσχοκάρυδο. Το Πατσουλί της Ανατολικής Ινδίας αρωμάτιζε τα μετάξια και τα μάλλινα από τα μακρινά κλίματα. Η Ισπανία και η Πορτογαλία μοίρασαν τον Νέο Κόσμο- εξ' αυτού , η διαθεσιμότητα της βανίλιας από το Μεξικό και το Βέτιβερ και το ροδόξυλο από την Βραζιλία.. 
 
Κατα την διαρκεια της Αναγέννησης, μικρά κομμάτια άμπερου φορμαρίζονταν σαν διακοσμητικά κοσμήματα. Τον Άμπερο το έκαιγαν σε τελετές  ,όπως το λιβάνι  ή το κουβαλούσε ένα άτομο ως  pomme d’ambre—ένα στολίδι σε σχήμα μήλου γεμισμένο με ΄μελισσοκέρι , πάστα , κ.λ.π. - για να εισπνέουν αντί των αρωμάτων του δρόμου.
 
Όλη αυτή η αναδρομή για να εξηγήσουμε την πολυπλοκότητα της σύνθεσης! Aχ, εγώ.Είναι έτσι όπως πρέπει να είναι : Η Dawn  συνδυάζει την αγάπη της για την ιστορία και την τέχνη σε ότι εκείνη αγγίζει, έτσι ώστε να αντηχεί με την αυθεντικότητα και την αλήθεια.
 

Umber: bois de rose
 είναι ένα αραχνοϋφαντο πέπλο μυστηρίου, μια πανέμορφη αντίθεση.
 

Η ελαφρότητα της ύπαρξης του αρχίζει με χαρούμενα-χυμώδη εσπεριδοειδή , τρυφερό μήλο, ποώδη βιολέτα…αλλά αρχίζει να διαφαίνεται μια δυναμική καταιγίδα στον ορίζοντα που δεσπόζει σαν κακός οιωνός . Όλη η απαλότητα του Γαλλικού τριαντάφυλλου , η ακριβή γήινη ίριδα δεν μπορεί να κρύψει την προθεσή του. Γλυκό γήινο ροδόξυλο , παντρεμένο  με το φινετσάτο πατσουλί και διακοσμημένο με μοσχοκάρυδο, σύρεται μεταξύ των ριζωμάτων και των βρύων , στις κολλώδης ρόδινες ρητίνες του σίστου [σίστος,γνωστός και ως λάβδανο]  προσκολάται στα γυμνά πόδια της. Θα είναι η ασπίδα της βανίλλιας , η γείωση, η απαλή εξωμάλυση του άμπερου αρκετή να την προστατεύσει από την καταιγίδα;
 

Umber: bois de rose
 είναι  όμορφο και δύσκολο, ένα απαλό ευμετάβλητο άρωμα , που εξελίσεται και καθυστερεί την σκέψη, σαν ένα φάντασμα όλων αυτών που έγιναν και όλων αυτών που θα γίνουν. Όπως αποφάνθηκε η  Dawn, δεν μπορεί να αρέσει σε όλους -αλλά ποιο είναι αυτό που το μπορεί ; 
 

Για εκείνους που λαχταρούν για ένα αρχαίο αγγιγμα από ένα σεβάσμιο χέρι, αυτό μπορεί να είναι το υλικο των ονείρων τους , μια φωτοσκίαση ενός αρώματος.


 
Η  Ida Meister (chayaruchama) είναι μια παθιασμένη συλλέκτρια αρωμάτων για πάνω από 40 χρόνια. Λατρεύει να διαβουλεέται και να συνεργάζεται με εκκολαπτόμενουςκαι ανεξάρτητους αρωματοποιούς  niche αρωμάτων.  H οσφρητική της ικανότητα την έχει βοηθήσει στο επάγγελμά της ως νοσηλεύτρια στον τομέα της νευρολογίας/ ογκοθεραπείας , όπου συχνά οσφρίζεται τον φόβο , τον πόνο και το στρες και μπορεί να αναγνωρίσει μικρο-οργανισμούς και βακτήριανσε διάφορα στάδια της ασθένειας και έχει κάνει την διατριβή της για την αμυγδαλίτιδα.Σαν εκδότρια φυσικών αρωμάτων ,έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις για αρώματα μαζί με αρωματοποιούς και άλλους συγγραφείς.Έχει επίσης διατελέσει καθηγήτρια, μεταφράστρια,χορεύτρια , τραγουδίστρια της όπεραςκαι υπεύθυνη κέτερινγκ.

 Προηγούμενο ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Επόμενο


Advertisement

*sophi*
*sophi*

Η Dawn είναι πραγματικά μια αρωματοποιός -καλλιτέχνης!Τα αρώματά της :αριστουργήματα!Στην λίστα δοκιμής λοιπόν!

Nov
01
2012

Πείτε την γνώμη σας

Γίνετε μέλος αυτής της διαδικτυακής κοινότητας και θα είστε σε θέση να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια.

Advertisement

Advertisement

Nέα Αρώματα

Little Sequin DressAvon
Little Sequin Dress

Don't Tell JasmineVilhelm Parfumerie
Don't Tell Jasmine

Straight to Heaven ExtremeBy Kilian
Straight to Heaven Extreme

Good Girl Gone Bad ExtremeBy Kilian
Good Girl Gone Bad Extreme

Roaring RadcliffPenhaligon`s
Roaring Radcliff

Clandestine ClaraPenhaligon`s
Clandestine Clara

Mon Paris Star EditionYves Saint Laurent
Mon Paris Star Edition

Little By Little With JoyLola James Harper
Little By Little With Joy

Do What You Love With People You LoveLola James Harper
Do What You Love With People You Love

Everything Will Come TogetherLola James Harper
Everything Will Come Together

Just Say YesLola James Harper
Just Say Yes

Together Is Always BetterLola James Harper
Together Is Always Better

Play Again NowLola James Harper
Play Again Now

Lady Emblem L`EauMontblanc
Lady Emblem L`Eau

Flowerbomb La Vie en Rose 2017Viktor&Rolf
Flowerbomb La Vie en Rose 2017

Mercedes Benz Man BlueMercedes-Benz
Mercedes Benz Man Blue

Solo Loewe EsencialLoewe
Solo Loewe Esencial

L'OblìoMeo Fusciuni
L'Oblìo

GlamourKhalis
Glamour

Bonbon Spring SummerViktor&Rolf
Bonbon Spring Summer

Sun Pop Green FusionJil Sander
Sun Pop Green Fusion

Sun Pop Coral PopJil Sander
Sun Pop Coral Pop

Sun Pop Arty Pink Jil Sander
Sun Pop Arty Pink

Sunkissed DreamsHawaiian Tropic
Sunkissed Dreams

Island ResortHawaiian Tropic
Island Resort

Summer DreamsHawaiian Tropic
Summer Dreams

Golden ParadiseHawaiian Tropic
Golden Paradise

Evening Rose D`OrAerin Lauder
Evening Rose D`Or

Tangier Vanille D`OrAerin Lauder
Tangier Vanille D`Or

1881 SignatureCerruti
1881 Signature

Επώνυμες μάρκες και αρώματα: