ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Αντίστροφη Μέτρηση μέχρι τα Χριστούγεννα: 13η μέρα

Αντίστροφη Μέτρηση μέχρι τα Χριστούγεννα: 13η μέρα

12/13/16 02:27:24 (4 σχόλια)

από: Elena Vosnaki, Miguel Matos, John Biebel, Rouu Abd El-Latif

Κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα μια έκπληξη σας περιμένει πίσω από την πόρτα. Σχετικά με το θέμα των αρωμάτων, τα Χριστούγεννα και τα δώρα, θα υπάρχουν προτάσεις, καθώς και Do-It-Yourself μικροκατασκευές, άρθρα σχετικά με τις ευωδιές για τα Χριστούγεννα, γεύσεις και ιδέες, πίσω από κάποια πόρτα....

Μην διστάσετε λοιπόν να τσεκάρετε την αρχική μας σελίδα καθημερινά για κάτι διασκεδαστικό! Και φυσικά αν δεν έχετε ακόμα συμμετάσχει στον Μεγάλο Εορταστικό Διαγωνισμό της Ελληνικής Fragrantica τσεκάρετε ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ για να δηλώσετε συμμετοχή για τα βραβεία της χριστουγεννιάτικης κλήρωσης.

Σήμερα εξετάζουμε το μοσχοκάρφι (ή γαρύφαλλο) και τα αρώματα που το περιέχουν σε ικανό ποσοστό στην οσφρητική τους εντύπωση. 

Τα μοσχοκάρφια παράγουν ένα από τα σημαντικότερα αιθέρια έλαια της οικογένειας των μπαχαρικών στην αρωματοποιία χάρις σε ένα συστατικό: την ευγενόλη. Μπορεί να έχει υψηλό ποσοστό όπως της τάξης του 90% της σύνθεσης του αιθέριου ελαίου, ενώ περιέχει επίσης ίχνη άλλων στοιχείων όπως βανιλλίνη, ταννίνες, σαλικυλικό μεθύλιο, και σεσκιτερπένια. Η ευγενόλη είναι το χημικό συστατικό που καθορίζει το γαρύφαλλο. Συνδέεται επίσης με την οδοντιατρική περίθαλψη από τη μακρά χρήση του ως παυσίπονο στην οδοντιατρική. Έχει βέβαια παύσεε να χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία για το στόμα και για οδοντιατρική πλύσεις και οδοντόκρεμες σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, ωστόσο για πολλούς διατηρεί την ανάμνηση της επίσκεψης στον...οδοντίατρο.

Επειδή το μοσχοκάρφι είναι τόσο ευέλικτο και συγχωνεύεται τόσο όμορφα με άλλα μπαχαρικά και φρούτα, ιδιαίτερα με τα εσπεριδοειδή, έχει τη φήμη του ενοποιητικού παράγοντα - κάτι που ενισχύει τις άλλες γεύσεις και μυρωδιές.

Serge Noire (Serge Lutens)

To Serge Noire ξεκινά ξηρά και σπαρτιάτικα με την καμφορούχα οσμή της πυρίτιδας κι αυτήν την αψάδα της τσακμακόπετρας. "Χους ην και εις χουν απελεύσει" και κεριά που σβηστήκαν με έναν αναστεναγμό. Επιτίθεται στις αισθήσεις με την έντονη αυστηρότητα του λιβανιού και με κάτι που μοιάζει με ρητήνη ελεμί, οσμή αποσυντεθειμένης σάρκας στα σκουπίδια, και ξηρότατα μοσχοκάρφια σαν να ξεσκίζουν τον κορμό ενός άγονου δέντρου, όπως ξεπροβάλλουν οι κυνόδοντες στο στόμα των Απέθαντων. 

Η εντύπωση που μου δημιουργείται είναι ασκητική, Ερμητική, σαν ένας αναχωρητής να έχει διαλέξει μια σπηλιά στα άγρια βουνά για ασκηταριό του, μόνος συντροφιά με τα αστέρια στην σκοτεινότερη σιγαλιά της νύχτας. Το "μαύρο" στην ονομασία στερείται κάθε διακόσμησης, απαλείφοντας οποιαδήποτε προσποίηση επιπόλαιης ωραιοποίησης. 

Τα στοιχεία που αιχμαλώτισαν την φαντασία του Lutens και του αρωματοποιού του, του Chris Sheldrake, στο παρελθόν (η καμφορά στο Tubéreuse Criminelle, η ινδική μελάνη στο Sarrasins, το θυμίαμα στο Encens et Lavande) παντρεύονται σε κάτι που μοιάζει με προσωπικό μανιφέστο, εναγκαλίζοντας το κεντρικό θέμα του μοσχοκαρφιού. Εδώ το μπαχαρικό χάνει τον συνήθη ρόλο του -αυτόν στις κομπόστες φρούτων- για να θυμίσει αντίθετα τον οδοντίατρο και τον φαρμακοτρίφτη. 

Και όμως, πίσω από την καυστική και σχεδόν ορυκτής υφής "αρρενωπότητα", η ελπιδοφόρα άνοδος ενός θηλυκού ρεύματος, με βάλσαμα και γλυκιά κανέλλα, αργά, διακριτικά φανερώνεται μετά το πρώτο μισάωρο στο Serge Noire. Όπως ένα ανάλαφρα παλλόμενο στήθος καλυμμένο με Γιαπωνέζικα ρούχα ή όπως καμπυλόσχημη καλλογραφία από παχιά μαύρη μελάνη πάνω σε χαρτί γκοφρέ ή σ'αλαβάστρινο δέρμα... 

(copyright Elena Vosnaki)

Poivre (Caron)

Ποτέ δεν έχω μυρίσει ένα τέτοιο ανερυθρίαστο άρωμα όπως το Poivre του Caron. Στην ερμηνεία που δίνω, αυτό το στολίδι από το 1954 είναι τριών συστατικών αριστούργημα: πιπέρι, γαρύφαλλο και γιασεμί. Και θα πρέπει να ήταν αρκετά ρηξικέλευθη. Πρώτα απ 'όλα, ένα άρωμα για τις γυναίκες που μύριζε κυρίως μπαχαρικά το 1954 ήταν μια πολύ τολμηρή κίνηση. Ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα αυτό είναι ακόμα πιο αρρενωπό από θηλυκό, αν θέλουμε να μιλάμε για το φύλο στο άρωμα, το οποίο είναι ειρήσθω εν παρόδω κάτι που δεν πιστεύουμε. Δεύτερον, επειδή μυρίζει μοναδικά και ιδιόμορφα ακόμη και σήμερα. 

Για μένα το Poivre είναι ένα ωστικό κύμα σε νότες που αναμειγνύονται σε ένα κουλί γιασεμού. Όταν το δοκιμάσετε για πρώτη φορά, μετά τον πρώτο ψεκασμό, θα νομίζετε ότι θα είναι συντριπτικό, αλλά όχι. Η στοχαστική σύνθεση του Michel Morsetti γίνεται ήπια με το χρόνο, ποτέ όμως δεν εγκαταλείπει το μοσχοκάρφι ως το κέντρο της παράστασης. Η βάση Με υφή "σαν σαπούνι" που χαρακτηρίζει πολλές από τις παλαιότερες εκδόσεις Caron είναι επίσης φρέσκα και εξισορροπεί τα μπαχαρικά πολύ καλά, τη σύνδεση με το λουλουδάτο μέρος. Όλα παίρνουν νόημα όταν το μοσχοκάρφο μετατρέπεται σε γαρύφαλλο με έναν ράθυμο τρόπο που δεν μπορείτε να πείτε όπου σταματά και αρχίζει ο άλλος. Σχεδόν σαν μια επιβεβαίωση ή απόδειξη της πικάντικης πλευρά του γαρύφαλλου, που είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλά αρώματα του Caron.

(copyright Miguel Matos)

Arabie (Serge Lutens)

Στο Arabie το μοσχοκάρφι μετατοπίζεται μπρος πίσω ανάμεσα στο γλυκό και το καμφορούχο, καθώς συνδυάζεται με μόσχο κέδρο, κεχριμπάρι, φρεσκοκομμένο άχυρο και κύμινο σε ένα σύνολο που είναι εναλλάξ γλυκό και παχύ σαν μέλι, και φυτεμένο στην σφαίρα της γεύσης. Για κάποιους θα είναι ένα επιδόρπιο πιάτο. Για τους άλλους, παραμένει ένα άρωμα μόσχου με πικάντικες πινελιές και μόνο υπαινιγμούς των φρούτων.

Το μοσχοκάρφι, ωστόσο, είναι το κεντρικό πρόσωπο στο Arabie. Tο μπαχαρικό και τα φρούτα είναι παντρεμένα με έναν τρόπο που συνηθίζουμε τις ψυχρότερες εποχές του χρόνου σε όλο τον κόσμο, όπως τα λικέρ με μοσχοκάρφια που συμπληρώνουν τα κενά μεταξύ των μήλων που βράζουν σε μια κατσαρόλα από χυτοσίδηρο. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό η ομαδοποίηση των αισθήσεων που προέρχονται από τα τρόφιμα λειτουργεί άψογα ως άρωμα. Τα μοσχοκάρφια λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των υπερβολικά γλυκών νοτών και συγκολλούν τον μόσχο με το άχυρο, τους καρπούς Tonka με τον κέδρο. Μοιάζει πολύ τα μείγματα μπαχαρικών που αγοράζουμε για την μαγειρική ή στο κλασσικό πορτοκαλί γεμιστό με γαρύφαλλα. Αυτό το άρωμα διαρκεί σχεδόν αιώνια στο δέρμα, παρέχοντας ικανοποιητική διάρκεια και για τις απαιτητικότερες αναμνήσεις.

(copyright John Biebel)

Vanille (Mona di Orio)

Mεθυστικό και πικάντικο, το γαρύφαλλο μπορεί να επιτύχει πραγματικά μια σκοτεινή ξυλώδη συμφωνία σαν σκηνικό για ένα κομψά δημιουργημένο ημι-γκουρμέ άρωμα. Το άρωμα της Mona di Orio με την ονομασία Vanille είναι κάτι παραπάνω από ένα άρωμα-γλύκισμα.  Για ένα άτομο που αναζητά την βανίλια αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό άρωμα από την άποψη της γλυκύτητας. Αντίθετα παρουσιάζει μια ξηρή, ξυλώδη και διακριτική αντίθεση μεταξύ του σχεδόν οδυνηρά ζεστού μοσχοκαρφιού, του ρούμι και της ζεστή βανίλιας σε ένα Massla Chai που καπνίζεται σε φωτιά από ξύλα δρυ. Για τις πρώτες 3-4 ώρες το Vanille έχει ένα βαρύ, παραδεισένιο sillage που στεγνώνει ήρεμα στις συνολικά 8 ώρες που διαρκεί στο δέρμα.

(copyright Rouu Abd El--Latif)

Ποιά αρώματα με μοσχοκάρφι αγαπάτε εσείς;

Απαντήστε μας στα σχόλια κάτω από το άρθρο. Προηγούμενο ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Επόμενο


Advertisement

plato
plato

Μοσχοκάρφι! Αγαπημένη μυρωδιά και γεύση! Τελευταία ο μεγάλος μου έρωτας ειναι το kenzo jungle l'elephant. Κάθε φορά που το φοράω σκέφτομαι τα γλυκά με το μοσχοκαρφι,όπως τα μελομακάρονα και τον μπακλαβά. Δεν τα σκέφτομαι βέβαια μόνο, αλλα ενδίδω και στον πειρασμό...

Dec
14
2016
despoina123
despoina123

πολλες φορες μ ετυχε να ποναω δοντι κ ετσι εμποτισα με γαρυφαλλελεο βαμβακι κ τοεβαλα στο δοντι.επισης χρησιμοποιειτε κ γ αντισηψια σε κοψιματσ.το αρωμα π εχω εινε της apivita lavendet natural scent. πραγμτ νιωθεις το γαρυφσλλο

Dec
13
2016
FAY
FAY

ζεστά χειμωνιατικα αρώματα!

Μερικά που έχω φορέσει:

old spice

blue jeans versace

Pomegranate Noir Jo Malone

L'Air du Temps Nina Ricci

Boss Bottled Hugo Boss

L'Eau από Diptyque

Egoiste Chanel

Dec
13
2016
Le_Coeur_Gothique
Le_Coeur_Gothique

Για μένα ο καλύτερος ρόλος που έπαιξε ποτέ η Ευγενία Καρυοφύλλη (Eugenia Caryophyllata) στην μακρόχρονη καριέρρα της ήταν εκείνος στην υπερπαραγωγή L'Air du Temps που σκηνοθέτησε η Nina Ricci το 1948...

Dec
13
2016

Πείτε την γνώμη σας

Γίνετε μέλος αυτής της διαδικτυακής κοινότητας και θα είστε σε θέση να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια.

Advertisement

Advertisement

Nέα Αρώματα

IntensoJunaid Jamshed
Intenso

BreezeJunaid Jamshed
Breeze

Oud EssentielGuerlain
Oud Essentiel

OthocaAcqua di Sardegna
Othoca

BoeliAcqua di Sardegna
Boeli

MianaAcqua di Sardegna
Miana

Shalimar Souffle de ParfumGuerlain
Shalimar Souffle de Parfum

Desire ExtremeAlfred Dunhill
Desire Extreme

KaralyAcqua di Sardegna
Karaly

LòAcqua di Sardegna

CorosAcqua di Sardegna
Coros

Ladies Day ParisEtienne Aigner
Ladies Day Paris

Never Hide For HerOtto Kern
Never Hide For Her

Never Hide For HimOtto Kern
Never Hide For Him

Zorya VechernyayaBlack Phoenix Alchemy Lab
Zorya Vechernyaya

Zorya UtrennyayaBlack Phoenix Alchemy Lab
Zorya Utrennyaya

Zorya PolunochnayaBlack Phoenix Alchemy Lab
Zorya Polunochnaya

Feels Like Summer Mens.Oliver
Feels Like Summer Men

Feels Like Summer Womens.Oliver
Feels Like Summer Women

CharcoalPerfumer H
Charcoal

Diamond GreedyMontale
Diamond Greedy

Diamond RoseMontale
Diamond Rose

Diamond FlowersMontale
Diamond Flowers

Bois DoreVan Cleef & Arpels
Bois Dore

Uomo Salvatore Ferragamo Casual LifeSalvatore Ferragamo
Uomo Salvatore Ferragamo Casual Life

SolsticeBjork and Berries
Solstice

Histoire d'OrangersL`Artisan Parfumeur
Histoire d'Orangers

The Norns` FarmhouseBlack Phoenix Alchemy Lab
The Norns` Farmhouse

The IfritBlack Phoenix Alchemy Lab
The Ifrit

Technical BoyBlack Phoenix Alchemy Lab
Technical Boy

Επώνυμες μάρκες και αρώματα: