ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Αρωματικά Αποσπάσματα Κριτική των Νέων Αρωμάτων: The Vagabond Prince Swan Princess και Land of Warriors / Φτερωτό vs. Γούνινο

Αρωματικά Αποσπάσματα Κριτική των Νέων Αρωμάτων: The Vagabond Prince Swan Princess και Land of Warriors / Φτερωτό vs. Γούνινο

02/10/15 05:47:12

από: Ida Meister

Φάνηκε σαν μία αιωνιότητα μέχρι να μυρίσω το νέο ζεύγος αρωμάτων από τον  οίκο Ρωσικής -έμπνευσης   The Vagabond Prince!

Eίχα μάθει ότι αυτά βρίσκονταν στην διαδικασία παραγωγής πριν από καιρό και ήξερα πολύ λίγα γι' αυτά , ήξερα μόνο ότι το ένα ήταν γύρω από τις νότες του ροδιού και του δέρματος . Ένα πέπλο μυστηρίου τα περιτριγύριζε—έτσι ώστε όταν υπήρξαν διαθέσιμα τα δείγματα τους στο  Luckyscent, τα παρήγγειλα για μένα.
 
¨Οντας Ρωσίδα κατά το ήμισυ, είχα μυηθεί στην Ρωσική λαογραφία από την παιδική μου ηλικία , παρόλο που γεννήθηκα στην Αμερική.Οι εκπατρίδες  άνθησαν στην Νέα Υόρκη, όπως και σε άλλα μέρη —και η  κουζίνα , τα γλυκά , ο πολιτισμός , μας διέπνεε τόσο μέσα μας όσο και εξωτερικά . Η αγάπη για τη λογοτεχνία και τη μουσική αφήγηση υπήρξε ριζωμένη μέσα μας .
 
Ο οίκος The Vagabond Prince προσφέρει δυο αρώματα διαμετρικά αντίθετα από την γη των μύθων : του φτερωτού, ασημένιου κύκνου που είναι πριγκήπισσα και του δασύτριχου, εύσωμου μαχητή του φημισμένου από τους θρύλους , που και τα δύο φέρουν την υπογραφή του αρωματοποιού Bertrand Duchaufour. Αυτά διαχωρίζονται ως θηλυκό και αρρενωπό , αλλά  [όπως πάντα] η επιλογή επίκειται στο προσωπικό μας γούστο.

SWAN PRINCESS

Η Swan Princess είναι γνωστή από το παραμύθι  O μύθος του τσάρου Saltán, του γυιού του , του φημισμένου και δυνατού  Πρίγκηπα Gvidon Saltanovich, και της Πανέμορφης Πριγκήπισσας-Κύκνου(Swan  Princess)  . Αυτό το άρωμα είναι εμπνευσμένο από ένα ποίημα γραμμένο το 1831 από τον  Aleksandr Pushkin και εκδόθηκε σε ένα βιβλίο με Ρωσικά παραμύθια .

Αυτή είναι μία ιστορία ζήλιας και προδοσίας, της αληθινής αγάπης και της μεταμόρφωσης  η οποία κορυφώνεται με την απόδοση της δικαιοσύνης που απονέμεται στους παραβάτες και στο τέλος έρχεται η πατρική συμφιλίωση .

Tρεις αδερφές προσπαθούν για την προσοχή του Τσάρου Saltán: η μικρότερη επιλέγεται για Τσαρίνα, ενώ οι μεγαλύτερες τον υπηρετούν η μία ως μαγείρισσα και η άλλη ως υφάντρια, ζώντας δυστυχισμένες  . Η τσαρίνα γεννάει το γυιό του βασιλιά όταν εκείνος είναι απών , οι αδελφές συνομωτούν για να ρίξουν το νεογνό και τη μητέρα στη θάλασσα μέσα σε ένα σφραγισμένο βαρέλι  [κάτω από το πρόσχημα ότι αυτό είναι η επιθυμία του τσάρου].

Η θάλασσα λυπάται αυτούς τους δυο οδοιπόρους και τους ξεβράζει σε μια απομακρυσμένη ακτή. Χωρίς χάσιμο χρόνου, ο πρίγκηπας Gvidon μεγαλώνει και κυνηγώντας σώζει έναν κύκνο από το στόμα ενός αετού . Ο κύκνος γίνεται φίλος του και τον βοηθά να γυρίσει πίσω στο πατρικό του μεταμορφώνοντας τον πρώτα σε κουνούπι, μετά σε μύγα και διαδοχικά σε μέλισσα. Κατά τις επισκέψεις του στο κάστρο μεταμορφωμένος , επιτίθεται στις δυο θείες του και τη γιαγιά του .

Τελικά συνειδητοποιώντας πως εκείνος λαχταρά για μια νύφη περισσότερο από το να φτάσει στο πατρικό του , ο κύκνος μεταμορφώνεται σε πριγκήπισσα και παντρεύεται τον πρίγκηπα, και έπειτα επανασυνδέονται  με τον Τσάρο —ο οποίος τους υποδέχεται με ανοιχτές τις αγκάλες .


[Η ίδια ιστορία ενέμπνευσε τον Nicolai Rimsky-Korsakov το 1900. Έγραψε την 'οπερα , "Ο μύθος του Τσάρου Saltan, στην οποία μυθοποιήθηκε "Το Πέταγμα της μέλισσας " που αναφέρεται στην σκηνή όπου ο πρίγκηπας Gvidon επισκέπτεται το κάστρο του πατέρα του με την μορφή της μέλισσας.]


Swan Princess

Nότες: Pοζ πιπέρι, αλδεϋδες , φρέσκα ακόρντα εσπεριδοειδών , περγαμόντο, γιασεμί, ένα άγγιγμα γαρδένιας, κρίνα του αγρού, μιμόζα, ίριδα, τριαντάφυλλο, παιώνια, έξι διαφορετικά είδη μόσχου , σανδαλόξυλο, βετιβέρ
 

Swan Princess ανοίγει με τις αστραφτερές σαν το χιόνι ατσάλινες αλδεϋδες και το ροζ πιπέρι να γαργαλάει την μύτη,  τα εσπεριδοειδή τραγανά και φευγαλέα στον κρύο αέρα. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα πάντρεμα των ανθών , γλυκά πάνω στα γλυκά άνθη: μιμόζας, ρόδου, μιγκέ, παιώνιας, γαρδένιας και γιασεμιού . Μερικές στιγμές, νιώθω την ίριδα παγωμένη και απόμακρη , αντηχώντας στο μοτίβο των προηγούμενων αλδεϋδων . Η πριγκήπισσα έχει πολλά ενδιάμεσα λεπτά στρώματα, που μεταμορφώνεται αναλόγα με τα μεμονομένα είδη των μόσχων – τα οποία έχουν κυριαρχηθεί από το κάπως διεισδυτικό σανδαλόξυλο συνδυασμένο με το βετιβέρ. Αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία τα νιώθεις σκοτεινά και δυσοίωνα .

Βρίσκω το άρωμα Swan Princess δικαίως γραμμικό και απόμακρο παρόλη την γλυκύτητα και το φως . Υπάρχει το σκοτεινό υπόβαθρο που κείτεται κάτω από ένα παραμύθι ΄ίσως αυτό να είναι και το νόημα του . Τα παραμύθια συχνά είναι παιδαγωγικά από την φύση τους , είναι προειδοποιητικά διδάγματα για τα  μικρά παιδιά με την ελπίδα να τα προετοιμάσουν για τον αληθινό κόσμο  [Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ είναι έξαιρετικά παραδείγματα αυτής της τάσης].
 

LAND OF WARRIORS

Aυτοί οι μυθικοί ήρωες είναι μεγαλύτεροι από την ίδια τη ζωή : στρατιωτικοί και παλληκάρια' έχουν τεράστιους τριχωτούς θώρακες , μεγάλες θαμνώδεις γενειάδες , μεγάλα πόδια σαν κορμούς δέντρων και φορούν  δερμάτινες πανοπλίες καλυμένοι από το κεφάλι έως τα πόδια . Αυτοί μπορούν να επιβιώσουν από κάθε επίθεση, να είναι ανίκητοι από την φύση ή από τις διενέξεις με τις ορδές των επιδρομικών φυλών.

Αυτοί σπανίως πλένονται, και μυρίζουν κάπως μεταξύ ζώων και καμμένης γης.
 
Tο άνοιγμα  του αρώματος Land of Warriors είναι το αγαπημένο μου κομμάτι , τραγουδώντας στο ρυθμό των βοτάνων και των φύλλων , των μπαχαρικών και των ξύλων  Πολύ γρήγορα το άρωμα παίρνει μία πιο γραμμική μορφή .Κατέχει μία αισθητή πυκνότητα  και ένα χαοτικό αμάλγαμα των αρωματικών συστατικών , νιώθοντας το περισσότερο σαν το απανθρακωμένο έδαφος το οποίο παραμένει μετά την καύση ,τις λεηλασίες και τις επιδρομές . Tα ακόρντα του δέρματος είναι ωμά και ρεαλιστικά.


 
Το Land of Warriors είναι αδιαμφισβήτητα αρρενωπό και τριχωτό. ¨Εχει μιά πολύ καλή σύνθεση και ακόμα το νιώθεις οικείο.


Land of Warriors

Nότες: σπόροι αγγελικής, φύλλο βιολέτας, ακόρντα αγγουριού, φύλλα ντοματιάς , φύλλα φραγκοσταφυλλιάς  , ξύλο δριός, λιβάνι, αρτεμισία ,σίστο απόλυτο, σαφράν, μοσχοκάρυδο, ρίγανη, καστορέλαιο, ακόρντα ζωϊκού άμπερου, στίραξ, σημύδα
 

Οι συσκευασίες των αρωμάτων του The Vagabond Prince είναι απλά υπέροχες: η εξαιρετική δουλειά της Έλενας Κνέζεβιτς με την τεχνοτροπία permogorka που διακοσμεί τα μπουκάλια και την εξωτερική χάρτινη συσκευασία με την προσωπική της φολκλορική ευκολία όπως εκείνη πηγάζει από το πλούτο της ρωσικής κληρονομιάς της . Απορώ πως το ευχάριστο παντρεύεται με το διακοσμητικό . Οι φιάλες είναι μια ευχαρίστηση να τις βλέπεις και να τις κρατάς : ογκώδεις αλλά πρακτικές, πολύχρωμες όπως είναι και οι ιστορίες που απεικονίζουν.
 

Ida Meister (chayaruchama) has been an avid collector and sniffeuse for over 40 years. She adores consulting and collaborating with niche, budding and independent perfumers. Her hypervigilant nose has been of great help in her profession as a neuroscience/ oncology nurse, where she often smells fear, suffering, stress, and can identify most micro-organisms, medications, stages of disease, and has written about the amygdala. As a Senior and Natural Perfumery Editor, Ida has participated in many blog events with natural and mixed media perfumers and other writers. She has also been a teacher, translator, opera singer, dancer and caterer.

 Προηγούμενο ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Επόμενο


Advertisement

Πείτε την γνώμη σας

Γίνετε μέλος αυτής της διαδικτυακής κοινότητας και θα είστε σε θέση να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια.

Advertisement

Advertisement

Επώνυμες μάρκες και αρώματα: