ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Τα καλύτερα αρώματα μυγκέ (2016)

Τα καλύτερα αρώματα μυγκέ (2016)

05/25/16 02:16:54 (7 σχόλια)

από: Miguel Matos, Dr. Marlen Elliot Harrison, Rouu Abd El-Latif, Elena Vosnaki

Aγαπημένη παράδοση του Μαϊου στην Γαλλία είναι η προσφορά μπουκέτων με κρίνα του αγρού, τα επονομαζόμενα μυγκέ. Άλλωστε η επιστημονική ονομασία τους στον μήνα Μάϊο παραπέμπει (Convallaria majalis). H προσφορά έχει την έννοια της καλοτυχίας, μιας και το μυγκέ θεωρείται γουρλίδικο. Η χριστιανική δοξασία, από την άλλη, θεωρεί, ότι τα μικροσκοπικά ανθάκια είναι τα παγωμένα δάκρυα της Παναγίας κατά την Σταύρωση. 

Εντούτοις τα μικρά αυτά λουλουδάκια είναι μάλλον παραπλανητικά ως προς το θέμα της...αθωότητας. 

Το άνθος του μυγκέ είναι γεμάτο ινδόλη, ένα συστατικό μερικών φυτών που συνδέεται με τον θάνατο και την αποσύνθεση. Όμως είναι η παντελής απουσία λακτόνων, αυτών των μορίων που οι άνθρωποι παράγουμε από μόνοι μας και που γι'αυτό και "δένουν" με το δέρμα μας, που κάνει το μυγκέ ένα γρίφο για τον αρωματοποιό. Πώς να ξεπεραστεί το αίσθημα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άρωμα για ανθρώπινη χρήση κι όχι με καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι, η μυρωδιά των οποίων συχνά έχει δανειστεί το λευκό ανθάκι ανά τις δεκαετίες;

Aέρινη διαφάνεια, πράσινη φρεσκάδα. Αυτό είναι το μυγκέ!

Το εμβληματικό Diorissimo έχει σηματοδοτήσει την σύγκριση κάθε αρώματος μυγκέ που κυκλοφορεί ως το αρχέτυπο σύμφωνα με το οποίο όλα συγκρίνονται, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα αρώματα που έχουν κατορθώσει να αναδείξουν τον χαρακτήρα του άνθους με φαντασία και ποίηση. 

Οι συντάκτες μας επιλέγουν τα ωραιότερα αρώματα μυγκέ για να περιηγηθείτε στις χάρες του. 

 

Etat Libre d'Orange Don't Get me Wrong Baby
Το μυγκέ δεν είναι ένα άνθος με το οποίο είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος και τελευταία έψαχνα κάποιο άρωμα που θα μπορούσε να αποδώσει την μυρωδιά του λουλουδιού. Δεν ήταν εύκολο γιατί συνήθως βρίσκω τα αντίστοιχα αρώματα να έχουν μεγάλη οξύτητα, να είναι παραπάνω από όσο θέλω αθώα ή να έχουν μια χημική αίσθηση ψεύτικου "πράσινου". Μόνο το Diorissimo μου φαινόταν ενδιαφέρον. Μέχρι που τυχαία ανακάλυψα το Don't Get Me Wrong Baby,από την εταιρεία État Libre d'Orange.
Το αθωότερο άρωμα της εταιρείας διαθέτει μια ευδιάκριτη νότα μυγκέ, ενισχυμενο από γιασεμί και πορτοκαλανθό με ένα τρόπο που αναδεικνύει την ομορφιά των ανθών σε μια ευαίσθητη ισορροπία. Είναι ντελικάτο και κάτι που δείχνει έτοιμο να αποδομηθεί από στιγμή σε στιγμή...αλλά δεν. Η πράσινη φρεσκάδα του είναι εκεί, ενώ η κρυφή σαρκική του πλευρά φαίνεται εδώ λόγω του γιασεμιού. Και η αστραφτερή του ποιότητα ενισχύεται από τον πορτοκαλανθό. Νομίζω ακόμα ότι μυρίζω μια νότα που μου θυμίζει λατέξ, πράγμα περίεργο, κάτι που μου θυμίζει την δουλειά του αρωματοποιού Antoine Lie, αν κι αυτή είναι μια απαλή δημιουργία   ενός άλλου αρωματοποιού, του Antoine Maisondieu. Όσο για το όνομα, είναι απόλυτα ταιριαστό. Είναι ένα συντηρητικό στυλ, αλλά δεν πρόκειται καθόλου για παρθενικό άρωμα. 
 
Εναλλακτικά: Dior Diorissimo, Miu Miu
 
 
 
Αν και τα κατεξοχήν αρώματα μυγκέ μου ποιάζουν προσωπικά προβληματικά λόγω της σύνδεσης με τα αρωματικά τουαλέτας και συρταριών, υπάρχουν αρκετά αντρικά αρώματα που έχουν βασιστεί στο λευκό ανθάκι για να δώσουν μια αέρινη, γλυκιά "ανεβαστική" νότα στις συνθέσεις αυτές. Eternity for Men, Kenzo pour Homme και Boucheron pour Homme, τρία θα μπορούσε να πει κανείς κλασικά αρώματα του τέλους του 20ου αιώνα έρχονται στο μυαλό. 
Όταν το μυγκέ χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες ποσότητες και αντιτίθεται με ξυλώδεις νότες και εσπεριδοειδή, τότε πραγματικά λάμπει! Το L'Eau d'Issey pour Homme είναι ενδεχομένως το πιο αγαπημένο μου άρωμα σε αυτή την κατηγορία. Διαπιστώνω ότι απολαμβάνω αυτή την νότα που βγαίνει από τις αρωματικές συνθέσεις όπως τα λουλουδάκια ξεπροβάλλουν πίσω από τις πρασινάδες στα καλοκαιρινά λιβάδια. Θυμηθείτε να την εντοπίσετε σε πολλά υδάτινα αρώματα για άντρες. 
Εναλλακτικά: The Body Shop Oceanus, Givenchy Insense, Nina Ricci Signoricci, Miya Shinma Kaze, and Inis.

 

Πολύ πρόσφατα έμαθα να εκτιμώ τα λουλουδάτα αρώματα. Είμαι μάλλον μια λάτρης των γκουρμάν-ανατολίτικών σε μετριασμένες δόσεις. Το μυγκέ με την μετρημένη, καθώς πρέπει, μικροσκοπική εμφάνιση των ανθών του και την πράσινη φρέσκια μυρωδιά του πάντα που δίνει την αίσθηση μιας αόριστης "αριστοκρατικότητας". 
 
Ένα από τα καλύτερα αρώματα μυγκέ είναι το Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Muguet Blanc; ανοίγει απαλά και με ξεκάθαρα λουλουδάτο αθώο χαρακτήρα, φυλακίζοντας την μυρωδιά της άνοιξης και προχωρώντας σε ένα πράσινο θέμα. 
Στο παρελθόν όταν τα λουλουδάτα αρώματα αποτελούνταν από βαριές, ελαιώδεις νότες το μυγκέ είχε ρόλο συνοδευτικό. Όμως όχι πιά! Όταν ο Antoine Maisondieu υπογράφει μια φόρμουλα κανείς ικανοποιείται από τα στάνταρντ "υψηλής ραπτικής" που υπαγορεύει. Στο Muguet Blanc τα ντροπαλά ανθάκια αναδίδουν ένα άρωμα σαν δαντέλα που ψιθυρίζει στην θηλυκότητά σου "πάρε τα ηνία..."
 
 
Parfums DelRae Debut
Βλέποντας με περισσότερη προσοχή την χορογραφία του Marius Petipa για το μπαλλέτο Συλφίδα δεν μπορώ ποτέ να μην αναρωτηθώ για την δύναμη των ποδιών των χορευτών που σηκώνουν το βάρος όλου του σώματος. Το σχεδόν χωρίς προσπάθεια οπτικό legato που επιτελούν ανατρέπει τους νόμους της βαρύτητας και δίνει μια αίσθηση αέρινης υδαρότητας, σαν μια νύμφη του δάσους ή ενός αγγέλου που κυματίζει στα σύννεφα. 
Όπως αυτά τα αιθέρια πλάσματα τα αρώματα με μυγκέ συνδέονται με την παραπλανητική αλλά έντονη δουλειά πίσω απο τις τελετουργίες της άνοιξης, μέσα στον πράσινο δρυμώνα που σκιάζεται από το περαστικό σύννεφο που πιτσιλάει την φύση με δροσιά. 
Το Début από την εταιρεία Parfums DelRae με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είναι ένα τέτοιο άρωμα. Σαν συλφίδα, με ανεπίδευτη χάρη και με την δροσιά ενός μαγιάτικου πρωϊνού που κυλάει προς το καλοκαίρι. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο αρωματοποιός του, ο Michel Roudnitska μπόρεσε να κατευθύνει το μυγκέ σε τέτοια ύψη. Ο πατέρας του είναι ο δημιουργός του θρυλικού Diorissimo
 
 
 
 
 
 
 


 
 

Αναφέραμε το αγαπημένο σας άρωμα με μυγκέ/κρίνο της κοιλάδας; Moιραστείτε μαζί μας ποιά προτιμάτε στα σχόλια κάτω από το άρθρο.

 Προηγούμενο ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Επόμενο


Advertisement

mary ko
mary ko

Χαρά μου pleasure, το ίδιο έκανα κι εγώ γιατί το καταργούν δυστυχώς :-)

Jul
02
2016
pleasure
pleasure

@elena vosnaki

Δική μου η ευχαρίστηση....

Jul
02
2016
pleasure
pleasure

@mary ko

Πράγματι πολύ ωραίο το KENZO PARFUM D' ETE! Όλο έλεγα πως θα το αγοράσω και όλο κάτι άλλο μου προέκυπτε... Τώρα όμως μόλις το παρήγγειλα....
Τι καλά που το ανέφερες! Να είσαι καλά που μου το θύμισες...

Jul
02
2016
mary ko
mary ko

Kenzo parfum d'ete... Αγαπημένο.

Jul
02
2016
pleasure
pleasure

YVES ROCHER MUGUET EN FLEURS.... Δροσερό άρωμα μυγκέ. Πράσινο και απέριττο, από τις καλύτερες επιλογές για τα θερμά καλοκαιρινά μεσημέρια.

Jun
30
2016
elena vosnaki
elena vosnaki

Πολύ καίριες προσθήκες Pleasure, ευχαριστούμε!

Jun
01
2016
pleasure
pleasure

Λατρεμένο και έντονα πράσινο ήταν το μυγκέ στο αξέχαστο GUCCI ENVY...
Επίσης, υπέροχα αναζωογονητικό είναι στο ESTEE LAUDER PLEASURES και στο CACHAREL ANAIS ANAIS L'ORIGINAL.

May
25
2016

Πείτε την γνώμη σας

Γίνετε μέλος αυτής της διαδικτυακής κοινότητας και θα είστε σε θέση να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια.

Advertisement

Advertisement

Επώνυμες μάρκες και αρώματα: