ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Enchanted Forest του The Vagabond Prince

Enchanted Forest του The Vagabond Prince

12/14/12 02:35:00

από: Bertrand Duchaufour

Χαίρετε.
Ας σας μιλήσω σχετικά με το Enchanted Forest/Μαγεμένο Δάσος.

Το Enchanted Forest είναι ένα μοναδικό άρωμα για διάφορους λόγους .Είναι το μοναδικό άρωμα που γνωρίζω που έχει φτιαχτεί γύρω από το φραγκοστάφυλλο σαν το μοναδικό στερεό υλικό , σε μια τέτοια έκταση που μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό το άρωμα είναι ΚΑΣΣΙΑ (φραγκοσταφυλιά). Ένας άλλος λόγος που μπορούμε να μιλήσουμε για την μοναδικότητα του, αποτελεί το θέμα του παγανιστικού φεστιβάλ  της Kupala—μια παράδοση των Σλαβων που συνεχίζεται, περισσότερο επετειακή και περισσότερο παρούσα σήμερα ,σαν ένας φόρος τιμής στην φύση και στα μυστήρια του δάσους.

Η πρόκληση ήταν μεγάλη : Έπρεπε να αποτυπώσω μια πρώτη υλη (το φραγκοστάφυλλο), ένα υλικό που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην αρωματοποιϊα και μερικές φορές  χρησιμοποιείται υπερβολικά και άκομψα μαζί με σημειώσεις κόκκινων φρούτων, και με αυτό υπ' όψην ,εγώ έφτιαξα ένα είδος soliflore( μιας σόλο άρωματικής νότας). Τα Soliflores συνήθως στηρίζονται σε μια και μοναδική φλοράλ σημείωση βάσης  όπως γιασεμί, ρόδο, τέμπερι, αλλά για το  Enchanted Forest ο σκοπός ήταν αρκετά διαφορετικός … και είχα την δέα να δουλέψω το φραγκοστάφυλλο μέσα σε όλη την σύνθεση( κορυφή, καρδιά, βάση) του αρώματος. Για να το κάνω αυτό ,και  για να το πετύχω  χρησιμοποίησα ένα διοξείδιο φραγκοστάφυλλου CO2 (ένα εκχύλισμα που λαμβάνεται απ'ευθείας από τα μπουμπούκια του φραγκοστάφυλου , το οποίο δεν περιέχει υπολείμματα διαλύτη), είναι απόλυτο φραγκοστάφυλλου και δυο διαφορετικες βάσεις φραγκοστάφυλλου ,η μια εκ των οποίων είναι δική μου δημιουργία , έτσι ώστε να φτιάξω κάποιο είδος σκελετού , μια κάθετη δομή πάνω στην οποία θα κατασκευαστεί το άρωμα εξ' ολοκλήρου.

Η έμπνευσή μου για το άρωμα ήταν πρωταρχικά το ίδιο το φρούτο του φραγκοστάφυλλου από το οποίο άντλησα την περισσότερη δύναμη του αρώματος . Tο φραγκοστάφυλλο αποτελεί την ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ φρουτώδη σημείωση σε όλη την γκάμα της αρωματοποιϊας . Υπάρχουν περισσότερες από 400 ύλες που μπορείς να βρεις σαν φρουτώδεις  στην παλέττα των αρωματοποιών. Το φραγκοστάφυλλο και το θειϊκό αποτέλεσμα της σημείωσης του αποτελεί την βάση για την ανοικοδόμηση σχεδόν όλων των φρούτων που οι αρωματοποιοί και οι γευσιγνώστες γνωρίζουν. Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ! Δούλεψα με όλους τους τύπους φραγκοστάφυλλου που υπάρχυν εκτός του φυσικού χυμού , της μαρμελάδας και των κεριών  ….Έχω αναμείξει το αποτέλεσμα που δίνει  το πορτοκάλι μαζί με  άλλα κόκκινα φρούτα για μια πιο εκλεπτυσμένη άποψη αυτού  του φρούτου. Το κρασί και κάποια κρασιά ζεστά και  πικάντικα  με αλκοολούχα βάση  επίσης με ενέπνευσαν πάρα πολύ  (ζεστό κρασί και το grog: τα γνωστά Γαλλικά κρασιά που προέρχονται από τα παλιά ... )


Η δεύτερη ιδέα μου ήταν να συνδέσω απ' ευθείας το φραγκοστάφυλλο με την οσμή ενός δάσους  ... επίσης μια ενδιαφέρουσα δομή γιατι μέσα στην σημείωση του φραγκοστάφυλλου υπάρχουν ίχνη έντονων  ξυλωδών φυτών που κάποιος μπορει να  εκμεταλλευθεί . Το φραγκοστάφυλλο έχει μια πτυχή οσμής  από  "κουάκερ χόρτου" (βραστά χόρτα, σαν μια σούπα!) που μπορείς να την επεξεργαστείς απ' ευθείας με πράσινες σημειώσεις βοτάνων , ακόμα και με αρωματικά που διευκολύνουν την κατασκευή  πολλών οσμών ξύλων του δασους ...

Ηθελα να δουλέψω το σκοτεινό ,μυστήριο και σχεδόν τρομακτικό αποτέλεσμα ενός δάσους , όλα όσα προκαλούν μυστήριο για τον  άνθρωπο ,και  φαίνεται σχεδόν υπερφυσικό το δάσος: τα ζώα που η ύπαρξή τους έχει ξεχαστεί , τους υγρότοπους , την ατελείωτη αποσύνθεση της βλάστησης που είναι σε σήψη και η διαρκής αναπλήρωση της ,τη ζωτική δύναμη της φύσης που ΄ο άνθρωπος έχει κρύψει πολύ βαθιά μέσα του  …. Αυτή τη δύναμη, εγώ την αποτύπωσα με μια ζωηρή  δομή ενός πικάντικου ξυλώδους συπρέ (πατσουλί, βρύα, βετιβερ, καστορέλαιου) αλλά επίσης με την ζεστή , άνετη κα έντονη επίδραση της ρετσίνης του έλατου  (απόλυτο πευκοβελόνων) που ενδυναμώνει τις ξυλώδεις σημειώσεις και δίνει μια καταπράσινη δασώδη άποψη (π.χ. της Ρώσικης τούνδρας) σε κάθε άρωμα.

Διάλεξα την ρητίνη του έλατου , γιατί συμβολίζει την πεμπτουσία του Ρωσσικού δάσους ... λατρεύω την μυρωδιά του δάσους , και ήταν εύκολο για μένα να συνδέσω την γήϊνη σημείωση που αγαπώ  με το εφφέ του έλατου  και την ξηρότητα της οσμής των πευκοβελόνων που καλύπτουν το έδαφος του πευκοδάσους . Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια , γιατί μεγαλωσα σε μια τέτοια περιοχή —την Nancy, στα Ανατολικά της Γαλλίας —που είναι το πιο ηπειρωτικό μέρος και θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ρωσία.Είναι μια περιοχή όπου υπάρχουν τα πιο όμορφα δάση της Γαλλίας!
 

Σιβηρία , Ρωσία 

Αλλά ούτε και έχω ξεχάσει τη χαρούμενη πλευρά από το  παγανιστικό φεστιβάλ , αποδίνοντας το —κυρίως στις σημειώσεις κορυφής —με το γαργαλιστικό αποτέλεσμα των εσπεριδοειδών με το αλκοόλ (κρασί , σπόροι κολίαντρου,ροζ πιπέρι και μια ελάχιστη δόση πορτοκαλιού) που σμίγουν με διακριτικες σημειώσεις ανθών , και έτσι δείχνουν μια καρδιά αρώματος πιο θηλυκή με νότες όπως μπουρμπουντζελιά, ρόδο, ένα ίχνος από γιασεμί , γαρίφαλο ... απλά για να αντισταθμίσει όλα τα άλλα που θα μπορούσαν να το κάνουν περισσότερο αρρενωπό . Η όλη σύνθεση ταλαντεύεται ανάμεσα στη σκοτεινή αρρενωπή δύναμη του δάσους , την απαλή , χυμώδη και γευστική νότα του φραγκοστάφυλλου και  μερικά απαλά άνθη. Η αποπλάνηση που προέρχεται από την βάση του αρώματος αναπτύσεται με την δύναμη του κεχριμπαριού και με εκλεπτυσμένο μόσχο.


Νότες Κορυφής:

pοζ πιπέρι, αλδεϋδες , γλυκό πορτοκάλι (ίχνη), άνθη κασσίας,
φύλλα φραγκοσταφυλλιάς, μπουρμπουντζελια, ρούμι και κρασί ,δεντρολίβανο, davana.

Νότες Καρδιάς:

απόλυτο από στελέχη φραγκοστάφυλλου (του LMR from Grasse), CO2 διοξείδιο φραγκοστάφυλλου  (του Floral Concept from Grasse), σπόροι κόλιαντρου Ρωσσίας , αγιόκλημα, ρόδο, γαρίφαλο, βετιβέρ

Νότες Bάσης:

ρητίνη opoponax , βενζοϊνη Σιαμ , κεχριμπάρι,βρυα βελανιδιάς, απόλυτο ρητίνης ελάτης, Πατσουλί Purecoeur®, απόλυτο καστορελαίου , σημειώσεις κέδρου, βανίλια, musk
 

Bertrand Duchaufour
ο αρωματοποιός 

 

Ο οίκος The Vagabond Prince έχει προετοιμάσει  500 δείγματα του αρώματος Enchanted Forest  (1.5 ml) για να μοιράσει στους αναγνώστες του Fragrantica .Αν θέλετε να λάβετε μέρος στην κλήρωση, παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας .Τα στοιχεία σας έιναι απαραίτητα σε περιπτωση που θα κληρωθείτε. Η Fragrantica και ο  The Vagabond Prince δεν μοιράζονται τις πληροφορίες με κανέναν και το όνομά σας και τα υπόλοιπα στοιχεία δεν δημοσιοποιούνται.

www.vagabondprince.com

Press materialsΠροηγούμενο ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΩΜΑΤΩΝ Επόμενο


Advertisement

Πείτε την γνώμη σας

Γίνετε μέλος αυτής της διαδικτυακής κοινότητας και θα είστε σε θέση να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια.

Advertisement

Advertisement

Επώνυμες μάρκες και αρώματα: