Νiche Aρωματα Esxence 2017: Τα Νέα Trends

Esxence 2017: Τα Νέα Trends

04/07/17 03:44:43 (Ένα σχόλιο)

από: Valery Mikhalitcyn

esxence 2017

H ένατη ESXENCE ολοκληρώθηκε. Θα το διαβάσετε πολλές φορές σε κριτικές και άρθρα σε πολλές γλώσσες. Αν παρακολουθήσατε το ρεπορτάζ μας και την απευθείας αναμετάδοση από την έκθεση, θα έχει ήδη μάθει ορισμένες τάσεις όπως τις παρατηρήσαμε στην έκθεση, αλλά ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δεν επεκταθήκαμε όσο θα θέλαμε. Εδώ λοιπόν θα συνοψίσω όλα όσα παρατηρήσαμε και συμφωνήσαμε μεταξύ μας ότι έτσι είναι, καθώς και την προσωπική μου άποψη για τις καινοτομίες και τον συρμό που διαφαίνεται. 

esxence 2017

Fragrantica Team

Η Esxence 2017 ονομάστηκε "Garden of Eden" (Κήπος της Εδέμ), και αυτό ήταν πραγματικά συμβολικό όπως σύντομα ανακαλύψαμε. Η είσοδος ήταν όμορφα διακοσμημένη με κλαδιά από γλυσίνα, κάτω από τα οποία στέκονταν ροζ φλαμίνγκο. Το τεράστιο μπουκέτο που κρεμόταν συνεχώς άλλαζε χρώματα, ήταν διασκεδαστικό και τραβούσε τους επισκέπτες προκειμένου να φωτογραφηθούν εκεί. Βλέποντας τα εξωτικά άνθη και χρώματα, ήμαστε έτοιμοι για οσφρητική απόλαυση. Ήταν ένα σημάδι για το τι να περιμένουμε. Οι οργανωτές το είχαν υποθέσει ή το γνώριζαν, αλλά το κεντρικό θέμα των καινοτομικών αρωμάτων ήταν τα ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ. Πέρα από κάθε αμφιβολία. Ήταν παντού, ξεκινώντας με το πρώτο πρώτο περίπτερο με τα πλούσια και τρυφηλά αρώματα της φίρμας Stéphane Humbert Lucas 777 (Lufu, Panthea, Wish Come True). Ο οίκος Floris παρουσίασε το λουλουδάτο συπρέ Chypress, ο Aedes de Venustas λανσάρισε το Pélargonium υπογεγραμμένο από την Nathalie Feisthauer ενώ η Stephanie Bakouche δημιούργησε το όμορφο "σκονισμένο" γαρύφαλλο του Fugit Amor για τους Jul et Mad Paris, για να ονοματίσουμε απλώς μερικούς.
 

pelargonium aedes de venustas

Όπως είπα και κατά τη διάρκεια της αναμετάδοσης, η αρωματοποιία ωρίμασε αφού κοπιάρισε την φύση και το παρελθόν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και έχει πλέον ανέλθει σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Οι καλλιτέχνες δεν έχουν όρια όταν ερμηνεύουν όμορφες πρώτες ύλες. Άρχισαν να εφευρίσκουν πράγματα κι η αρωματοποιία δονείται στον ρυθμό νέων, φρέσκων ιδεών! Η πράσινη ξυλώδης μελαγχολία της ίριδας που ανακαλύψαμε την περασμένη σεζόν άλλαξε, σαν οι διευθυντές των εταιριών να αισθάνθηκαν ότι ήταν πολύ θλιβερή και προσάρμοσαν περισσότερες αντιθέσεις και φωτεινότερα συναισθήματα στα νέα τους αρώματα. 

Για παράδειγμα υπήρχε το φωτεινό Woody Mood Olfactive Studio, το εκπληκτικά γλυκόξινο πράσιν Shi-sõ Nomenclature, ο φρέσκος και γλυκός αφρός οσμανθού πάνω από το γλύκισμα με τους ξηρούς καρπούς που είναι το Times Square Masque και το καλοκαιρινό φρουτώδες συπρέ Hacivat από τον οίκο Nishane. Καθένα τους είχε εξαιρετικά πολύπλοκη και παράξενη δομή, και αποδίδει καταπληκτικές αισθήσεις όχι μόνο για την μύτη αλλά και για τους γευστικούς κάλυκες σχεδόν.

shi_so nomenclature

Ποιός θα περίμενε αυτή την πηγή νέων ιδεών από την σχετικά περιορισμένη και φλεγματική κατηγορία των πράσινων αρωμάτων; Τώρα άλλαξαν για να γίνουν κάτι όχι μονάχα πράσινο. Ελκύουν άνθη και μπαχαρικά ή δροσιστικά τριαντάφυλλα όπως στο You Or Someone Like You Etat Libre d`Orange και το Zenne Nishane, ή το υλάνγκ μαζί με το πατσουλί στο Agua Nativa Parfumeurs du Monde.

 

you or someone like you etat libre d orange


Και τι συμβαίνει με την ίριδα και την ξυλαλόη (oudh); Yπήρχαν λιγότερα δείγματα αυτή την φορά, αν και αν ψάχνει κανείς ξυλαλόη θα την βρεί πάντοτε στα προϊόντα των εταιριών της Μέσης Ανατολής (δεν την περιέχουν όμως όλα, καθώς φαίνεται ότι έχουν κάνει βήματα μακρύτερα από την παραδοσιακή Αραβική αρωματοποιία και περισσότερο προς τα γλυκά φρουτώδη και τα αναζωογονητικά φουζέρ).

Αν αγαπάτε την παρακμιακή αστική αισθητική των Comme des Garçons Parfums, πρέπει να δοκιμάσετε το Nuit de Bakélite Naomi Goodsir, το οποίο επιτέλους ολοκληρώθηκε μετά από 4 χρόνια εργασίας. Είναι μια πράσινη τουμπερόζα που έρχεται σε μια πλαστική συσκευασία υψηλής τεχνολογίας. 

Martine Micallef

Martine Micallef

Ο τομέας του αρώματος γκουρμάν επίσης μεταμορφώνεται. Η καραμέλα, η βανίλια, η κρέμα έχουν παραδοθεί στους ξηρούς καρπούς, το μέλι και τα γλυκά αλκοολούχα ποτά, συχνά σε μείξεις με λουλούδια, μπαχαρικά και αντιθετικά φρούτα, για παράδειγμα το Gourmet M. Micallef, Osang Talismans Collezione Preziosa καθώς και το Apero No. 8 Lengling.

Τα σκοτεινά ζωώδη αρώματα δεν ήταν στο προσκήνιο τις περασμένες κανα-δυό δεκαετίες, αλλά είναι πάντα εκεί για τους θαυμαστές τους που ξέρουν πού να τα εντοπίσουν και η τάση έχει μείνει ως έχει, κατά την γνώμη μου. Ο Miguel θα μιλήσει προσεχώς για κάποια νέα της κατηγορίας.

osang talismans

Φόρος τιμής στην Νάπολη και το προστάτη άγιό τους τον Ιανουάριο, το Osang από Mendittorosa

Γενικώς μιλώντας, μου άρεσε η Esxence 2017 και την βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παραγωγική για νέα ιδιότυπα λανσαρίσματα, πολύ πιο ενδιαφέροντα από την περασμένη χρονιά. Νιώθω αναζωογονημένος και επιβεβαιωμένος για το μέλλον της αρωματοποιίας. Είναι τέχνη κιαι βλέπω τους δημιουργούς της να πιέζουν τα όρια μακρύτερα από τις συνήθειες που όλοι είχαν συνηθίσει. Δεν είναι μόνο οι ιστορίες πίσω από τα αρώματα, αλλά η ομορφιά των ίδιων των οσμών χωρίς άλλους λόγους.
 

Parfumeurs du Monde

Parfumeurs du Monde

Μαζί με το γενικό "συνθετικό" ρεύμα το οποίο έχει απελευθερωθεί από τα ντροπιαστικά επίθετα γνωρίσαμε και την φίρμα απολύτως φυσικών αρωμάτων Parfumeurs du Monde, που αποτελείται από τις δημιουργίες έξι αρωματοποιών όπως οι Michel Roudnitska, Jean-Claude Gigodot, και Eric Gigodot. Ως συνήθως τα φυσικά αρώματα έχουν το δικό τους κοινό, και κάποιες φορές δεν είναι κατανοητά από το γενικό κοινό, εμού συμπεριλαμβανομένου. 

oro nero bois 1920

νότες δέρματος και καπνού στο Oro Nero από Bois 1920

Η φίρμα BOIS 1920 λανσάρισε το νέο Oro Nero (Μαύρος Χρυσός). Δεν έχει σχέση με το πετρέλαιο όπως συνήθως η ονομασία αποδίδεται, αλλά μυρίζει οποπόνακα, δέρμα και ταμπάκο που δροσίζεται από ανθικά μοτίβα και απαλύνεται από πούδρα. 

carner barcelona

New trio of Floral collection by Carner Barcelona

Η εταιρία Carner Barcelona εισήγαγε την νέα σειρά τους σε λευκά μπουκάλια. Όπως ήδη θα έχετε υποθέσει πρόκειται για ανθικά αρώματα.Η ποιότητα είναι εξαιρετική. 

Evody perfumes


Όλοι μιλάνε για τα νέα αρώματα της μπράντας Evody και την τουμπερόζα και το άμπερι του Couleur Fauve τους. Η Cecile Zarokian τα έφτιαξε όλα, και αναγνωρίζεις σε αυτά το ύφος της που είναι όλο ζωντάνια. Το Tubéreuse Manifeste ήταν η καλύτερη τουμπερίζα στην Esxence, κατά την γνώμη μου.

histoires des parfums this is not a blue bottle

Το εξαιρετικά φιλόδοξο This Is Not A Blue Bottle των Histoires de Parfums έχει λάβει την συνέχισή του σε δύο νέες ανθικές συνθέσεις: This Is Not A Blue Bottle 1.2 (υλάνγκ, πασχαλιά, σανδαλόξυλο) και This Is Not A Blue Bottle 1.3 (τριαντάφυλλο, πατσουλί), τα οποία φυσικά βρίσκονται σε μπλε μπουκάλια.

Ο οίκος Nasengold με ιδρυτή τον Christian Plesch, λανσάρισε το διάφανο και παράξενο /L, το οποίο είναι ένα φρέσκο λουλουδάτο (κρίνος της κοιλάδας) με πινελιές μπαχαρικών και ξυλώδεις τόνους. Μυρίζω την διάθεση της περασμένης σεζόν σε αυτό, αλλά θα είμαι αναλυτικότερες όταν δημοσιεύσω την κριτική μου. 

Olibere perfumes

το νέο σχέδιο της παρουσίασης Olibere perfumes

Ο Luca Maffei δημιούργησε τα Savannah's Heart Olibere Parfums για την Marjorie Olibere. Το άρωμα ενορχηστρώνεται γύρω από νότες καφέ και ξύλων, με μερικά εσπεριδοειδή και το δημοφιλές τώρα τελευταία ραβέντι στην εισαγωγή. Ο οίκος επίσης επαναπακετάρισε όλα τα αρώματά του και δείχνουν καταπληκτικά.

Ο Paul Emilien δημιούργησε μόνος το δεύτερό του άρωμα, το L`Ombre des Hommes για την σειρά Premium, ένα μπρουτάλ, απολύτως αρρενωπό άρωμα, τραχύ και θερμό με νότες καπνού και ξύλων. 

paul emilien L`Ombre des Hommes

H ισπανική φίρμα Ramon Molvizar εισήγαγε την σειρά Vivant, μια αξιολογότατη σειρά κομψών ανατολίτικων αρωμάτων. 

Ramon Molvizar

Η Stefania Squeglia του οίκου Mendittorosa εισήγαγε τρείς καινοτομίες και επανοργάνωσε την φίρμα της: Le Mat, Nettuno και το Sogno Reale θα αποτελούν εφεξής την νέα μπράντα Talismans Collezione Preziosa. TΤο νέο άρωμα για την αγαπημένη της Νάπολη, το Osang, θα είναι μέρος της νέας αυτής μπράντας. 

Μοιράστηκα τις πιο έντονες αναμνήσεις μου από την Esxence, αλλά θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τα συμπεράσματα από την Esxence και στο κοντινό μέλλον. 

Valery Mikhalitsyn

A perfume columnist from St.Petersburg, Russia, Valery is a regular contributor to Fragrantica.ru. Perfumery has been his passion from a very early age and he likes to explore perfume creation and analyze its structures and development. He also writes about perfume at his blog L'Hedoniste.

 Προηγούμενο Νiche Aρωματα Επόμενο


Advertisement

pleasure
pleasure

Να λοιπόν που τα gourmand μετά από το απογευματινό τους teatime που ευωδίαζε καραμέλα, βανίλια και κρέμα περνάνε στο ανθοστόλιστο σαλόνι για λικεράκι και ξηρούς καρπούς....

Είναι κι αυτό μια πρόοδος πρέπει να το παραδεχτούμε!

Apr
07
2017

Πείτε την γνώμη σας

Γίνετε μέλος αυτής της διαδικτυακής κοινότητας και θα είστε σε θέση να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια.

Advertisement

Advertisement

Nέα Αρώματα

Leather CopperLalique
Leather Copper

Aromatics Elixir PremierClinique
Aromatics Elixir Premier

Pure XSPaco Rabanne
Pure XS

VIII Rococo MagnoliaClive Christian
VIII Rococo Magnolia

VIII Rococo ImmortelleClive Christian
VIII Rococo Immortelle

Rose GalanteGelle Freres
Rose Galante

Lys AudacieuxGelle Freres
Lys Audacieux

Miss Dior Eau de Parfum (2017)Christian Dior
Miss Dior Eau de Parfum (2017)

Magnolia BohemeGelle Freres
Magnolia Boheme

Fleur d`Or EnjoueeGelle Freres
Fleur d`Or Enjouee

Ylang Ylang FatalGelle Freres
Ylang Ylang Fatal

Cristal Royal RosePrincesse Marina De Bourbon
Cristal Royal Rose

Coastal Cypress & Sea FennelMolton Brown
Coastal Cypress & Sea Fennel

Profumo Dei SogniCollistar
Profumo Dei Sogni

SunshineNovae Plus
Sunshine

Flower BudNovae Plus
Flower Bud

Morning DewsNovae Plus
Morning Dews

Oud MinéraleTom Ford
Oud Minérale

Figment WomanAmouage
Figment Woman

AbraxaxBoadicea the Victorious
Abraxax

ZirYab PeppermintRicardo Ramos Perfumes de Autor
ZirYab Peppermint

SacroMonteRicardo Ramos Perfumes de Autor
SacroMonte

Serres d'AuteuilSixteen92
Serres d'Auteuil

MontmartreSixteen92
Montmartre

Les Fleurs du MalSixteen92
Les Fleurs du Mal

Le Demi-MondeSixteen92
Le Demi-Monde

Enfant TerribleSixteen92
Enfant Terrible

Wanted FreerideAzzaro
Wanted Freeride

Morayma JazmínRicardo Ramos Perfumes de Autor
Morayma Jazmín

ZirYabRicardo Ramos Perfumes de Autor
ZirYab

Επώνυμες μάρκες και αρώματα: