Νiche Aρωματα Esxence 2017: Τα Χαρτάκια Δοκιμής Δεν Βοηθούν Πάντα

Esxence 2017: Τα Χαρτάκια Δοκιμής Δεν Βοηθούν Πάντα

04/03/17 02:54:49

από: Elena Knezhevich

 

Perfume samples to try


Επιστρέψαμε και ξεπακετάραμε τα δείγματα και τις σημειώσεις μας. Δεν είναι κι άσχημο αυτό το μέρος της δουλειάς, να μυρίζουμε όλους αυτούς τους θησαυρούς. Όπως είπε ο Valery, στην ομάδα μας αρέσουν διαφορετικά πράγματα, οπότε κι οι συστάσεις μας για τα καλύτερα αρώματα της έκθεσης  θα διαφέρουν. Προσεχώς κι οι δικές του εκτιμήσεις. 

Θα ήθελα να αρχίσω την επισκόπησή μου με τα τελευταία λεπτώ της έκθεσης, όταν δίναμε τα αποχαιρετιστήρια φιλια, καθώς με είχε συνεπάρει το άρωμα που αιωρούνταν γύρο από τον Murat Katran της φίρμας Nishane, το οποίο ήταν το Hacivat, όπως μου διευκρίνισε αμέσως κατόπιν. Ήταν "άρωμα εν δράσει", όπως πρέπει να είναι, καθώς δεν είχα ανακαλύψει το δυναμικό του από τα ειδικά χαρτάκια κατά την διάρκεια της έκθεσης. Η τελευταία μου ανακάλυψη στην Esxence ήταν μάλλον συμβολική. Σχεδόν τα πάντα ήταν πολύ δύσκολο να αξιολογηθούν από ένα κομμάτι χαρτιού, γιατί σχεδόν το σύνολο των εκθετών είχε εκθέματα που αναφέρονταν σε αφηρημένες ένοιες, αφηρημένες οσμές, πολύπλοκες και χωρίς χειροπιαστό βάρος, οπότε ήταν αρκετά δύσκολο να κατανοηθούν και να παρεμβληθούν με την πραγματικότητα. 

Hacivat Nishane: Φρουτώδες (ανανάς) και πράσινο κιτρώδες, με πολύ καθαρή αρχή, που σύντομα γίνεται πιο "πράσινο" με βρύα κι αρκετά συνθετικές προσλαμβάνουσες. Δεν θα μπορούσα να το ονομάσω πολλαπλών αποχρώσεων ή περίπλοκο, γιατί η δράση του είναι απλή και σύντομη, σαν ηλεκτρική εκκένωση, αλλά προσπαθώντας να το εξηγήσω έρχομαι να χρησιμοποιήσω δεκάδες συνειρμούς. Για παράδειγμα την ευχάριστα πράσινη αψύτητα την εκλαμβάνω ως ένα ίχνος φύλλων φραγκοστάφυλλου. Δεν έχει τίποτα το εκ προοιμίου αισθησιακό, τίποτα δεν ρουθουνίζει, ούτε βρυχάται, είναι μια σοβαρή ενήλικη κουβέντα σχετικά με όμορφες αφηρημένες έννοιες. 

Giovanni Sammarco's presentation at Profumo

Ο Giovanni Sammarco παρουσιάζει το Naias στο Profumo

Πριν ξεκινήσει η έκθεση προσεκλήθην να μυρίσω το νέο άρωμα Naias του Giovanni Sammarco στο περίπτερο του Profumo. Αγαπώ αυτό το μαγαζί, το Profumo, μπορεί κανείς να βρει σπάνια προϊόντα και να λάβει συμβουλές από ενημερωμένους πωλητές. Ο Giovanni άνοιξε το λουλουδάτο trend της σεζόν ακόμα και πριν αρχίσει η έκθεση. Ρόδινη βιολέτα και μη συγκεκριμένα απαλά, χλωμά λουλούδια σε περίεργες συνθήκες, με έναν υπαινιγμό του πουδρέ παρελθόντος, αλλά κυρίως με μια αβέβαιη πρόβλεψη του συνθετικού μέλλοντος. 

Naias Giovanni Sammarco: Πολύ διαφορετικό από τις υπόλοιπες δημιουργίες του, το άρωμα έχει μια υποψία ροζ απόχρωσης, πολύ φωτεινό και μόλις πουδρέ στην εκτέλεσή του. Είναι κοντά σχετικά στα "εξωπραγματικά" λουλούδια της συμβατικής αγοράς, οπότε είναι ευκολοφόρετο. Όταν το μυρίζεις νιώθεις στο σωστό μέρος στη σωστή στιγμή, κάπου ανάμεσα στο παρελθόν του κραγιόν και στο μέλλον του συνθετικού κόσμου. 

Φαίνεται ότι τελικά οι δημιουργοί των niche αρωμάτων τελικά κατάλαβαν ότι τα αρώματα φτιάχνονται για να φορεθούν, οπότε πρέπει να είναι σχετικά ελαφρά, ευχάριστα και να μην προσβάλλουν τον διπλανό μας, αλλά μιας και μιλάμε για επιλεκτική αγορά πρέπει επίσης να είναι ενδιαφέροντα. Αυτή η σημαντική άσκηση επιτεύχθη χάρις στην μείξη στυλ και οσφρητικών οικογενειών χωρίς να θυμάται κανείς καν γιατί υπήρχαν καν. Αποτέλεσμα ήταν να δούμε δημιουργίες κατά το ήμισυ ανθικές, κατά το ήμισυ πικάντικες σε πράσινους, γκριζωπούς και ροδαλούς τόνους. Τα χειροπιαστά, όμορφα τριαντάφυλλα (Rose Royale Nicolaï Parfumeur Créateur) και οι πλούσιες τουμπερόζες (Tubéreuse Manifeste) είχαν ξεχωρίσει ανάμεσα στα ψυχεδελικά, παρακμιακά άνθη σε προσφορά.

Alex Simone perfumes

Παράδειγμα της φορέσιμης αλλά και αφηρημένης τάσης είναι τα αρώματα μιας νέας φίρμας, νέας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα αρώματα για τον εαυτό μας, την φίρμα Alex Simone από το Monte Carlo. Έκαναν εισαγωγή με 6 (!) αρώματα, με ενδιαφέρουσες ιδέες και αρωματοποιούς από πίσω τους, σε σικ και μινιμαλιστικές, λείες συσκευασίες με προσέγγιση "πολυτέλεια για τις μάζες".

Alex Simone Monte Carlo: Σύμφωνα με την παρουσιαζόμενη ιστορία περνάμε μια μέρα στην Γαλλική Ριβιέρα. Ο Jean Denis Saisse μας διασκεδάζει με τις 3 δημιουργίες του, πολύ φρέσκες, χωρίς κάτι συγκεκριμένο στην μύτη, ωραίες κι εύκολες, μία ανακαλώντας την θάλασσα (Tellement Bleu), μια άλλη ένα πρωϊνό κάτω από τις αψίδες της βίλλας (Villa Simone), κι η τελευταία, En Terrasse, με δυναμικό γκρέϊπφρουτ δίνει το πρόσταγμα να βρεθεί παρέα για το βράδυ. Είναι ένα πολύ χαριτωμένο άρωμα, όπου το φρούτο ηρεμεί χάρις στην μέντα και τις ξυλώδεις νότες. Το πράσινο χρώμα μας εκπλήσει γενικότερα αυτή την σεζόν, θα το δείτε κι εσείς!

Αφού κανονίσετε τα ρομαντικά σας σχέδια, πέφτετε στα χέρια του αρωματοποιού Bertrand Duchaufour, υπεύθυνου για τις απογευματινές ενασχολήσεις. Το φλερτ. Οι δημιουργίες του είναι ακόμα πιο αφηρημένες, είναι πλασμένες γύρω από υπαινιγμούς και συνειρμούς, την αβροφροσύνη του, τα ενθαρρυντικά χαμόγελά της. Μετά από τόσα αρώματα σχετικά με το σεξ και τις εσωτερικές αισθησιακές αναζητήσεις, ο Bertrand θα μπορούσε να φτιάξει άλλο ένα με ένα χέρι μόνο, οπότε κι αυτό έκανε. Έφτιαξε μικρές σπουδές πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις με ονόματα ονειροπόλα: ένα πρασινωπό γκουρμάν με ξυσμένο ραβέντι (Encore Un Peu , Λίγο Ακόμη), ένα σύννεφο πούδρας με "αρωματικές" βοτανικές ανυπομονησίες (Après Vous, Μετά από Σας) και τέλος ένα τριαντάφυλλο ιδρωμένο από επιθυμία (L`Invitation, Η Πρόσκληση).

Κρατούν την προσοχή για αρκετό χρόνο, είναι δομημένα με επιδεξιότητα και δεν θα σας ενοχλήσουν στην αποκάλυψη των μυστικών τους. Ωστόσο διατηρούν και το ενδιαφέρον να τα δοκιμάσεις. 
 

Grimoire perfume

Μετά από δεκάδες χλωμά άνθη, είναι δύσκολο να μην προσέξεις τα έντονα θυμιάματα. Με εξέπληξε που μύρισα τόσα πολλά, πάντα κλασσικά κι όμορφα, ακόμα και χρόνια μετά την καθιέρωση του θυμιάματος στην niche αγορά. Για παράδειγμα, η έντονη και χαριτωμένη έκδοση σε eau de cologne του Admirabilis La Manufacture, την θερμή άμβρα του θυμιάματος στο ακυκλοφόρητο ακόμα Sharisme Rance 1795, και το όμορφα απτό Grimoire Anatole Lebreton, που έχει τέτοια παρουσία που αναιρεί την ανάγκη οποιασδήποτε άλλης συντροφιάς. 

Οίκοι από την Μέση Ανατολή και για την Μέση Ανατολή επέδειξαν μια κάποια αβεβαιότητα, σαν να έχει επέλθει κορεσμός από τα ολοκληρωμένα portfolios των μεγάλων διανομέων στην επιθυμητή περιοχή. Ακόμα κι έτσι ήταν ενδιαφέρον να βυθιστεί κανείς στα ανατολίτικα σύννεφα στο τέρμα του δρόμου, όπου το γκουρμέ ενδιαφέρον εμπλουτιζόταν με την καφετέρια της Esxence. Πράγματι υπήρχαν τόσα αρωματικά γλυκά με διαφορετικές ποσότητες ξύλων και ξυλαλόης (oudh) ανάμεσά τους. Η ξυλαλόη δεν είναι καθεαυτό πλέον η μόδα, καθώς ο κόσμος ψάχνει ενδιαφέροντα είδη ξυλαλόης, όπως μια "αναβράζουσα" έκδοση με μαριχουάνα. Γι'αυτά τα τελείως ασυνήθιστα είδη αρωμάτων ξυλαλόης συστήνουμε τον οίκο The Gate.
 

Perfume sticks Sabe Masson

Ο ανταγωνισμός στην συσκευασία της πολυτέλειας, προς χάριν των υψηλότερων δυνατών τιμών είναι πραγματικά απογοητευτικό, οπότε ας επισημάνω μια παράξενη μικρή φίρμα, την Sabe Masson και τα χαριτωμένα στικς αρώματος στα οποία ειδικεύεται. Είναι κάτι καθαρά γαλλικό, εμπνευσμένο από γαλλικές ιστορίες και μέρη, με τουλάχιστον τρία από τα νέα στικς, δημιουργημένα από την Cecile Zarokian να είναι απευθείας εμπνευσμένα από γαλλικά ποιήματα για παιδιά. Η Mathilde Nicolas διάλεξε με προσοχή ποιό άρωμα ταίριαζε καλύτερα σε καθένα από τις τρείς μαλακές και φυσικές "βάσεις" για την κατασκευή των αρωματικών στικς. Αυτός ο χαρακτήρας της φίρμας κι η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερα διαδραστικός, μου θυμίζει το μοίρασμα αισθητικής και εμπειριών ανάμεσα σε μέλη ενός συλλόγου και την συλλογή γραμματοσήμων ή από μικρά αρκουδάκια. 
 

Elena smells a scented candle

Να'μαι κι εγώ, μυρίζοντας ένα κερί τουμπερόζας, ένα πολύ καλό, ευρέως αποδεκτό, καπνιστό μάλιστα, από την ιταλική φίρμα DFG 1924; αγάπησα το χαριτωμένο σχεδιασμό με τα αστεία ζώα που είναι ζωγραφισμένα πάνω στα δοχεία. 

 

Τα τελικά μου λόγια έχουν να κάνουν με όσα ξεχώρισα ως πιο αγαπημένα , χωρίς να θέλω να απαξιώσω τα όσα ανέφερα, καθώς τα θεωρώ επίσης αγαπημένα. Όμως κάποια ξεχωρίζουν για την πάμφωτη ομορφιά τους. 

Το Shi-sõ Nomenclature αποδείχθηκε αγαπημένο όλων και ήταν φανερό πόσο ικανοποίησε αυτό τον Karl Bradl, ο οποίος χαμογελούσε συνεχώς. Και δικαιολογημένα μιας κι έφερε ένα από τα καλύτερα αρώματα στην Esxence. Δημιουργήθηκε από τον Bertrand Duchaufour με τέτοια προσεκτική ακρίβεια που σχεδόν είχες μια περίεργη αίσθηση στο στόμα από τις μικρές "τριχούλες" των φύλλων shiso. Ο Bertrand απέδωσε ιδιοφυώς την οσμή του ποιά γεύση αφήνει το shiso, μιας κι είναι η γεύση αυτό που καταλήγεις να μυρίζεις στο Shi-sõ. Πραγματικά μπράβο!

Η Mendittorosa λανσάρισε τρία νέα αρώματα τα οποία ήταν, ουδεμία έκπληξη, εκπληκτικά. Η όμορφη Stefania Squeglia με τις μακριές πορτοκαλί της βλεφαρίδες  (δεν θα μπορούσα να παραλείψω την λεπτομέρεια, ήταν τόσο ηλιόλουστες) δεν έχει πάψει να μας εκπλήσσει. Επίσης έκανε μια ανακατάταξη στην φίρμα και ξεχώρισε αρκετά αρώματα (Le Mat, Nettuno, Sogno Reale, και το νεότερο Osang) σε μια ξέχωρη συλλογή, μια νέα μπράντα. Αυτά λοιπόν βρίσκονται στην σειρά Talismans Collezione Preziosa.
 

Mendittorosa perfumes

Τα νέα Mendittorosa, με το ανοιχτόχρωμο καπάκι το Rituale, με το σκουρόχρωμο το Archetipo

Η Stefania επιτέλους μας αποκάλυψε και την σημασία του ονόματος της φίρμας της. Έφερε μια ταυτότητα της γιαγιάς της από την μεριά του πατέρα της, με ένα χειρόγραφο όνομα πάνω, πρώτα το επώνυμο και μετά το βαφτιστικό: Menditto Rosa. Είναι ο ίδιος γραφικός χαρακτήρας που η Stefania χρησιμοποιεί για την φίρμα της.
 

Stefania of Mendittorosa

Stefania Squeglia της Mendittorosa με της γιαγιάς το χειρόγραφο,
photo Eugeniya Chudakova

Τα δύο νέα αρώματα, Amelie Bourgeois και Luca Maffei, κόβουν την ανάσα.

Rituale: η μελένια και "χορταρένια" Rituale είναι μια ειρηνική φέτα ιταλικής εξοχής κάτω από τον απογευματινό ήλιο, όπου τεμπέλικα και χαρούμενα παρατηρείς τον κόσμο καθισμένη στον απαλό σανό μαζί με τον σύντροφό σου. Δεν μπορώ να σταματήσω να χαμογελώ κάθε φορά που το μυρίζω. Μια απλή, καλοκαιρινή μέρα στην Ιταλία δεν έχει ξαναλάβει τόσο καλή διαφήμιση. 

 

Elena Knezhevich founded Fragrantica together with Zoran Knezevic in 2007. Since then Elena has taken care of its design and content as the Editor-in-Chief.

Elena was born in Russia, studied Slavic languages and literature in Moscow, and lived in Sarajevo and Belgrade, where the idea of Fragrantica was born. Now she resides in California.

"I have had a nomadic life style since I was born, changing homes, cities and countries. I love having this island on the Internet that I built myself, to reach from everywhere and feel at home.

 Προηγούμενο Νiche Aρωματα Επόμενο


Advertisement

Πείτε την γνώμη σας

Γίνετε μέλος αυτής της διαδικτυακής κοινότητας και θα είστε σε θέση να προσθέσετε τα δικά σας σχόλια.

Advertisement

Advertisement

Nέα Αρώματα

Myth BloomZlatan Ibrahimovic Parfums
Myth Bloom

Myth WoodZlatan Ibrahimovic Parfums
Myth Wood

Attache-Moi ICI & LAICONOfly
Attache-Moi ICI & LA

Fior d'AquaAcca Kappa
Fior d'Aqua

Néroli & Petit Grain Printanier100 Bon
Néroli & Petit Grain Printanier

Oud Wood & Amyris100 Bon
Oud Wood & Amyris

Nagaranga & Santal Citronné100 Bon
Nagaranga & Santal Citronné

Davana & Vanille Bourbon100 Bon
Davana & Vanille Bourbon

Labdanum & Pur Patchouli100 Bon
Labdanum & Pur Patchouli

Eau de Thé & Gingembre100 Bon
Eau de Thé & Gingembre

Cèdre & Iris Soyeux100 Bon
Cèdre & Iris Soyeux

Carvi & Jardin de Figuier100 Bon
Carvi & Jardin de Figuier

Bergamote & Rose Sauvage100 Bon
Bergamote & Rose Sauvage

No. 2Sense Dubai
No. 2

Ninfa das AguasL`Occitane en Provence
Ninfa das Aguas

Nativa Spa Águas de Lavanda e Lima da PérsiaO Boticario
Nativa Spa Águas de Lavanda e Lima da Pérsia

Nativa Spa Águas De Castanha De Kukui E TâmarasO Boticario
Nativa Spa Águas De Castanha De Kukui E Tâmaras

Make B. Modern AsiaO Boticario
Make B. Modern Asia

Glamour Love MeO Boticario
Glamour Love Me

Xuxa MeneghelJequiti
Xuxa Meneghel

Aflorá Flor de AmêndoasEudora
Aflorá Flor de Amêndoas

DivaEudora
Diva

Amor AmoraAvon
Amor Amora

Frozen MaracujáAvon
Frozen Maracujá

Frozen CitrusAvon
Frozen Citrus

Lovely ULiu Jo
Lovely U

L'Instant de Guerlain pour Homme EDTGuerlain
L'Instant de Guerlain pour Homme EDT

Caramelos Artesanos en BarcelonaZara
Caramelos Artesanos en Barcelona

The No. 2 For Osswald NYCM. Micallef
The No. 2 For Osswald NYC

ButterflyEuphorium Brooklyn
Butterfly

Επώνυμες μάρκες και αρώματα: